Ηλεκτρονικά πλέον οι δηλώσεις υπερωριών των εργαζομένων

Ηλεκτρονικά πλέον οι δηλώσεις υπερωριών των εργαζομένων

08/06/2018

Την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για την τήρηση των κανόνων που διέπουν το καθεστώς υπερωρίων και υπερεργασίας, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία, και περιελάμβανε διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική, εκ των προτέρων, δήλωση των υπερωριών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των εργοδοτών και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την υπουργική απόφαση, παράλληλα, ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με την χρήση κινητού τηλεφώνου.

Βέβαια, θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνολικής αποτύπωσης των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη διαδικασία υποβολής εντύπων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, περιγράφεται η διαδικασία ηλεκτρονικής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει ή ενημερωθεί με εξώδικο.

Η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας, σύμφωνα με το υπουργείο, θεραπεύει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Δείτε επίσης: